Επικοινωνία

  • Ωράριο Λειτουργίας
    Δευτέρα - Τετάρτη: 9:00 – 16:00
    Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή: 9:00 – 14:30 & 18:00 - 20:30

  • Διεύθυνση: Εγνατίας 41, 46100
  • Τηλ.: 2665021050, 2665021311
  • Fax: 2665021413
  • Κιν. 6974943399
  • E-mail: info@thesygeia.gr

Χάρτης

map of Thesygeia

Social

Follow us

Meta

Μαγνητικές Τομογραφίες,Αξονικές Τομογραφίες,Ψηφιακές Ακτινογραφίες, Μέτρηση Οστικής πυκνότητας, Ψηφιακές Μαστογραφίες, Υπερηχογραφήματα, Triplex Αγγείων, Διαγνωστικό Κέντρο Ηγουμενίτσα, Υγεία.

Είδη Εξετάσεων

Αξονικός Τομογράφος Toshiba Asteion

Η υπολογιστική ή αξονική τομογραφία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο πεδίο της διαγνωστικής ακτινολογίας. Είναι μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης των εσωτερικών οργάνων του σώματος ,των μαλακών μορίων, των αγγείων και των οστών.
Ο πρώτος υπολογιστικός τομογράφος για κλινική εφαρμογή σε εξετάσεις κεφαλής αναπτύχθηκε από τον Godfrey N.Hounsfield και εγκαταστάθηκε το 1971στο νοσοκομείο Atkinson Morley,στο Wimbledon της Αγγλίας.
Ο πρώτος τομογράφος για εξετάσεις σώματος εγκαταστάθηκε το 1974 και πριν το τέλος της δεκαετίας του ’70 είχε ολοκληρωθεί πλήρως η βασική τεχνολογική εξέλιξη. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πραγματοποιήθηκε η εισαγωγή της ελικοειδούς σάρωσης η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για περαιτέρω ταχεία εξέλιξη με βελτιωμένες διαγνωστικές δυνατότητες, τρισδιάστατες τεχνικές απεικόνισης και ΥΤ αγγειογραφία. Η πλέον πρόσφατη καινοτομία είναι η εισαγωγή της πολυτομικής ΥΤ (multislice CT) to 1998.
Η βασική αρχή λειτουργίας στηρίζεται στην λυχνία των ακτίνων Χ, η οποία περιστρέφεται κυκλικά γύρω από το σώμα του ασθενούς και το ακτινοβολεί από διάφορες διευθύνσεις κατακόρυφες προς τον επιμήκη άξονά του. Σε αντιδιαμετρική θέση με τη λυχνία το σύστημα των ανιχνευτών μετρά της εξασθένηση της δέσμης. 
Η τεχνολογία αιχμής που αφορά το σύστημα που διαθέτουμε μας δίνει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουμε, άλλοτε μακροσκελείς εξετάσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σημαντική επίσης βοήθεια προσφέρει το ταχύτατο σύστημά μας στην διάγνωση παθήσεων μυοσκελετικού συστήματος, που οφείλονται σε τραυματισμό είτε σε χρόνια καταπόνηση και της απεικόνισης του συστήματος των αγγείων σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Εξετάσεις που πραγματοποιούνται:

Α. Αξονική Τομογραφία Θώρακος, Άνω και Κάτω Κοιλίας
• Προετοιμασία: Νηστικός/ή για 3 ώρες πριν την εξέταση
• Συνολικός χρόνος παραμονής στον εξεταστικό χώρο: 15 λεπτά περίπου
• Χρόνος εξέτασης: 2 λεπτά περίπου

Β. Αξονική Αγγειογραφία (CTA)
• Αξονική αγγειογραφία καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών
• Αξονική αγγειογραφία αορτής
• Αξονική αγγειογραφία περιφερικών αγγείων (άνω άκρων, κάτω άκρων κλπ)
• Αξονική αγγειογραφία κοιλιακής αορτής, λαγονίων αρτηριών και αρτηριών κάτω άκρων
• Ο χρόνος παραμονής στον εξεταστικό χώρο δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά. Δεν απαιτείται καμία προετοιμασία, παρά μόνο ο εξεταζόμενος να είναι νηστικός για 3 ώρες πριν την εξέταση.

Γ. Λοιπές Εξετάσεις:
• Αξονική τομογραφία εγκεφάλου
• Αξονική τομογραφία τραχήλου
• Αξονική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου
• Αξονική τομογραφία μυοσκελετικού συστήματος (άκρων, σπονδυλικής στήλης κλπ)

Προετοιμασία για τις εξετάσεις αξονικού τομογράφου

Παρακαλούμε να είστε ελαφρά ντυμένοι όταν εισέρχεστε στον εξεταστικό χώρο. Στενά ρούχα πιθανώς να δυσκολέψουν την εξέταση.
• Δεν θα πρέπει να φέρετε μεταλλικά αντικείμενα ή κοσμήματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Πιθανώς να σας ζητηθεί να τα αφαιρέσετε πριν την εξέταση.
• Σε εξετάσεις άνω και κάτω κοιλίας θα πρέπει να είστε νηστικός 3 ώρες περίπου πριν την εξέταση.
• Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή λαμβάνετε, όπως επίσης και για πιθανές αλλεργίες, ειδικά σε ιωδιούχα σκευάσματα.
• Ενημερώστε μας για πρόσφατες ή παλαιότερες ασθένειες, όπως επίσης και για πιθανό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, βρογχικού άσθματος, σακχαρώδους διαβήτη, νεφρικής δυσλειτουργίας ή λοιπών προβλημάτων στον θυρεοειδή αδένα.
• Εφόσον σας ζητηθεί από το Τμήμα Ρύθμισης των Ραντεβού να φέρετε μαζί σας σκιαγραφική ουσία, παρακαλούμε να μας προσκομίσετε και πρόσφατη αιματολογική εξέταση με τιμές ουρίας και κρεατινίνης.
• Παρακαλείστε να προσκομίζετε οποιαδήποτε παλαιότερη εξέταση διαθέτετε σε μελλοντικούς επανελέγχους.
• Οι γυναίκες ασθενείς με πιθανότητα εγκυμοσύνης, ή οι ήδη κυοφορούσες, παρακαλούνται να ενημερώνουν το προσωπικό κατά την είσοδό τους στο ιατρείο μας

Μαγνητικός Τομογράφος Siemens Magnetom Harmony 1T

H μαγνητική τομογραφία είναι μία μέθοδος η οποία έχει την δυνατότητα να παρέχει ανατομικές in vivo εικόνες τμημάτων του ανθρώπινου σώματος με υψηλή ανάλυση αντίθεσης των μαλακών μορίων.
Οι εικόνες μιας μαγνητικής τομογραφίας είναι δυνατόν να ληφθούν σε πολλά επίπεδα, οβελιαίο-εγκάρσιο-μετωπιαίο ή σε διάφορους πλάγιους συνδυασμούς.
Το «σήμα» που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μια εικόνας MRI προέρχεται από πυρήνες υδρογόνου (πρωτόνια) στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος, είναι δηλαδή ουσιαστικά μια τομογραφία υδρογόνου.
Τα βασικά μέρη ενός μαγνητικού τομογράφου είναι ένας μεγάλος κυλινδρικός μαγνήτης με ισχυρό μαγνητικό πεδίο (Tesla), πηνία RF στο εσωτερικο του μαγνήτη που μεταδίδουν και ανιχνεύουν κατάλληλα συντονισμένους παλμούς και ένας ΗΥ ο οποίος επεξεργάζεται τα σήματα δεδομένων που λαμβάνονται από τον ασθενή.

Η εξέταση με τη μέθοδο της μαγνητικής τομογραφίας δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Στις απόλυτες αντενδείξεις περιλαμβάνονται τα clips ενδοκρανιακών ανευρυσμάτων, οι βηματοδότες και τα μεταλλικά ξένα σώματα.

Το νέο μας σύστημα ταχείας απεικόνισης αποτελεί το μοναδικό στη ΒΔ Ελλάδα με ανοικτό κλωβό, το οποίο δίνει άμεση λύση σε κλειστοφοβικούς ασθενείς.
Η μέθοδος απεικόνισης με τη βοήθεια του μαγνητικού συντονισμού αποτελεί ένα νέο σχετικά είδος μελέτης που δεν ενέχει τη χρήση ακτίνων Χ. Αποτελεί ακίνδυνη μέθοδο ιατρικής απεικόνισης, χωρίς παρενέργειες, που ωστόσο προσφέρει τεράστιο αριθμό πληροφοριών ενώ οι χρόνοι εξέτασης στο σύστημά μας δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά της ώρας, γεγονός που βοηθά τον ασθενή να μην κουραστεί και επομένως να συνεργαστεί καλύτερα. 

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται αφορούν:

• Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (πλήρης νευρολογική εκτίμηση)
• Τεχνική διάχυσης
(diffusion imaging technique)
• Τεχνική αιμάτωσης
(perfusion imaging technique)
• Μαγνητική τομογραφία τραχήλου

• Μαγνητική τομογραφία σπλαχνικού κρανίου
• Μαγνητική τομογραφία θώρακος
• Μαγνητική τομογραφία άνω και κάτω κοιλίας
• Μαγνητική τομογραφία μυοσκελετικού συστήματος (άκρων, σπονδυλικής στήλης κλπ)
• Μαγνητική Αγγειογραφία (MRA)  


Προετοιμασία για την εξέταση Μαγνητικής Τομογραφίας
 
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι θα εισέλθετε σε ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο και οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο φέρετε επάνω σας θα υποστεί τεράστια έλξη. Υφίσταται, έτσι, άμεσος κίνδυνος τραυματισμού σας από την «εκτόξευση» οποιουδήποτε τέτοιου αντικειμένου ή ακόμα και ενδεχόμενο απειλής της ζωής, εφόσον έχετε κάποιο μεταλλικό σώμα εμφυτευμένο στο σώμα σας. Αν τηρηθούν, ωστόσο, όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλείας, δεν συντρέχει κανένας απολύτως κίνδυνος.

Για το λόγο αυτό, συμπληρώστε με προσοχή το ερωτηματολόγιο ασφαλείας  που θα σας δοθεί πριν την έναρξη της εξέτασης και συμβουλευτείτε καταλλήλως το εξειδικευμένο προσωπικό μας. Μην διστάσετε να ρωτήσετε για ο,τιδήποτε σας απασχολεί ή έχετε αμφιβολία.

Ιδιαίτερη προσοχή δώστε στα παρακάτω σημεία που αναφέρουμε.
Σας παρακαλούμε θερμώς  να προσκομίσετε οποιαδήποτε επίσημα έγγραφα αποδεικνύουν την ύπαρξη τυχόν μεταλλικού αντικειμένου στο σώμα σας.

Ακτινολογικό Siemens Multixtop

Και σε αυτό το τμήμα παρέχουμε το καλύτερο απεικονιστικό αποτέλεσμα, με την λιγότερο δυνατή δόση ακτίνων Χ χρησιμοποιώντας αυτόματο σύστημα έκθεσης AEC της ακτινοβολίας για βέλτιστη ποιότητα και αποκλεισμό επανάληψης των ακτινογραφιών.
Πραγματοποιούνται ακτινογραφίες σε όρθια και κατακεκλιμένη θέση, ενώ η ακτινολογική τράπεζα διαθέτει ρυθμιζόμενο ύψος για την εύκολη πρόσβαση.
Χάρη σε ειδικά πρωτόκολλα επεξεργασίας και φιλτραρίσματος της εικόνας μπορούμε να αναδείξουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, κάθε είδους ψηφιακής ακτινογραφίας.

Μαστογράφος Mammomat 3000 Nova

Μαστογραφία είναι η ακτινογραφία του μαστού με ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται μαστογράφος.
Πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση, στις περιπτώσεις όμως που ο μαστός είναι πυκνός τότε χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση που μπορεί και να προκαλέσει πόνο. Παρ’ όλο που η εξέταση γίνεται με ακτίνες, δεν είναι επικίνδυνη εξέταση, αφού οι σημερινοί μαστογράφοι είναι χαμηλής δόσης και εκπέμπουν πολύ μικρή δόση ακτινοβολίας, η οποία δεν βάζει σε κίνδυνο την υγεία της γυναίκας. Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 35 έως 40 χρονών και αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς για το μέλλον.

Πρέπει να ξέρεις ότι:
Η μαστογραφία έχει πετύχει τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30%-40% σε γυναίκες ηλικίας 40 – 69 ετών.
H μαστογραφία σε συνδυασμό με τον υπέρηχο μαστών αποτελεί την κυριότερη μέθοδο πρόληψης. Το σύστημα μαστογραφίας που διαθέτουμε αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, παρέχοντας υψηλή ευκρίνεια με άμεσο όφελος για την ίδια της ασθενή. Οι μαστογραφίες πραγματοποιούνται σε ελάχιστο χρόνο χωρίς κόπο και μάλιστα με την χαμηλότερη δυνατή δόση, ακόμα και για πυκνούς μαστούς.

Υπερηχοτομογράφος Toshiba Nemio XG

Η υπερηχοτομογραφία είναι μία ιατρική απεικονιστική μέθοδος που παράγει εικόνες μερών του ανθρωπίνου σώματος χρησιμοποιώντας τους υπερήχους. Ο υπερηχοτομογράφος είναι ένα μηχάνημα που διαθέτει έναν κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή που δέχεται σήματα από έναν πομποδέκτη, τα επεξεργάζεται και τα μετατρέπει σε εικόνες σε ασπρόμαυρη ή έγχρωμη μορφή. Ο πομποδέκτης είναι το περιφερειακό εξάρτημα του μηχανήματος το οποίο στέλνει υπερήχους προς το σώμα με κατεύθυνση που καθορίζει ο εξεταστής και ταυτοχρόνως δέχεται τις ανακλάσεις τους και τις περνά στον υπολογιστή.
Κάθε ιστός του σώματος έχει μια ειδική συμπεριφορά στους υπερήχους κι έτσι ανακλά, διαθλά ή "απορροφά" διαφορετικό ποσό κυμάτων από αυτά που δέχεται. Έτσι ο υπολογιστής αφού δεχτεί τις ανακλάσεις και γνωρίζοντας το ποσό των κυμάτων που στάλθηκαν, αποδίδει ένα χρώμα ή μία απόχρωση του γκρι σε κάθε ιστό και τα εμφανίζει σε μία οθόνη σαν εικόνες. Οι εικόνες αυτές μελετώνται από τον εξεταστή κι αυτός με τη σειρά του εξάγει διαγνωστικά συμπεράσματα.
Το υπερηχογράφημα αποτελεί εξέταση πρώτης γραμμής, συνδυάζοντας τόσο την ευκολία, όσο και το χαμηλό κόστος. Οι πιο συχνές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο μας αφορούν:

Την απεικόνιση του θυρεοειδούς αδένα:
• Υπερηχογράφημα θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων

Την απεικόνιση της άνω κοιλίας:
• Υπερηχογράφημα ήπατος
• Υπερηχογράφημα σπληνός
• Υπερηχογράφημα παγκρέατος
• Υπερηχογράφημα νεφρών

Την απεικόνιση της κάτω κοιλίας:
• Υπερηχογράφημα ουροδόχου κύστεως
• Υπερηχογράφημα προστάτου

Την απεικόνιση των γεννητικών οργάνων:
• Υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών
• Υπερηχογράφημα οσχέου

Triplex μεγάλων αγγείων:
• Triplex καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών
• Triplex αρτηριών και φλεβών άνω και κάτω άκρων

Παιδιατρικοί υπέρηχοι:
• Έλεγχος πεπτικού συστήματος
• Έλεγχος ισχίων

 

Προετοιμασία για την εξέταση υπερηχογραφήματος:

Προετοιμασία απαιτείται μόνο για τις εξετάσεις άνω ή κάτω κοιλίας. Στην πρώτη περίπτωση αρκεί να είστε νηστικός/ή για 5 ώρες πριν την έναρξη της εξέτασης, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, χρειάζεται επιπρόσθετα της νηστείας να πιείτε και 5-6 ποτήρια νερό ώστε να γεμίσει καλά η ουροδόχος κύστη. Σε περιπτώσεις διπλής τέτοιας εξέτασης, άνω καικάτω κοιλίας δηλαδή, απαιτείται συνδυασμός των δύο τύπων προετοιμασίας που περιγράφηκαν.

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας GE Lunar DPX

Οι συνέπειες της οστεοπόρωσης συχνά παραμένουν κρυμμένες για πολλά χρόνια. Τα οστά δεν έχουν την καθημερινή προσοχή μπροστά στον καθρέφτη όπως γίνεται με το δέρμα. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν οστεοπόρωση μέχρι να σπάσουν ένα ισχύο ή τον καρπό τους.
Οι γυναίκες αρχίζουν να χάνουν οστική μάζα, ήδη από την ηλικία 35, και ειδικότερα μετά την εμμηνόπαυση όταν ξεκινά η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων, αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη να αρχίσουν τα προληπτικά μέτρα, το συντομότερο δυνατό.
Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας, στο σύγχρονο σύστημα που διαθέτουμε  με τη μέθοδο της φωτονιακής απορρόφησης (DEXA) αποτελεί έναν γρήγορο, εύκολο και ακριβή τρόπο μέτρηση της οστικής μάζας του σώματος. Η οστεοπόρωση προκαλεί τη μείωση της αντοχής των οστών αφού μειώνεται συνολικά η οστική μάζα και αυξάνεται αντίστοιχα ο κίνδυνος πρόκλησης καταγμάτων.

 

Πανοραμικό Κεφαλομετρικό Planmeca Proline XC

Η τεχνική της πανοραμικής ακτινογραφίας επιτρέπει την απεικόνιση ολόκληρης της οδοντοστοιχίας. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των οδοντικών παθήσεων, για τον σχεδιασμό θεραπειών ή χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και για την εκτίμηση του αποτελέσματός τους. Για τις οδοντιατρικές εφαρμογές διατηρούμε επίσης την πρωτοπορία απεικονίζοντας με το ψηφιακό μας σύστημα άνω και κάτω γνάθο σε μόλις 10 δευτερόλεπτα. 
Η κεφαλομετρική ακτινογραφία είναι μια τυπική πλάγια ακτινογραφία η οποία χρησιμοποιείται κυρίως για τον ακριβή προσδιορισμό αποστάσεων μεταξύ των οστών της γνάθου ή γενικότερα ανατομικών σημείων της στοματικής κοιλότητας. Το σύστημά μας εξαλείφει τις περιττές σκιές και αποβάλλει αυτόματα τη σκιά των αυχενικών σπονδύλων. Με το αυτόματο σύστημα έκθεσης AEC ρυθμίζει και μειώνει την έκθεση ακτινοβολίας.